Tuesday, July 31, 2012

Η Χυλοπι-πίτσα

Έκανε πολλή ζέστη για περίπλοκες μαγειρικές. Και, μεσούντος καύσωνος, είχα πεθυμήσει να φάω πίτσα.

Πιτσαρία δεν υπήρχε σε κοντινή εμβέλεια. Κάτι έπρεπε να σκαρφιστώ.

Είχα τυρί, είχα τομάτα, παραλίγο να είχα και λίγη πιπεριά -- κι είχα και μια κονσέρβα με μανιτάρια, μόνο που δεν τρώω μανιτάρια από κονσέρβα, όσο μπορώ να το αποφύγω.

Μας έλειπε η βάση, το ψωμί της πίτσας. Του σάντουιτς. Του κολατσού με ψωμοτύρι και τομάτα. Αυτό είναι η πίτσα. Αν έχεις και τίποτ' άλλο, μια πιπεριά, ένα κρεμμύδι, λίγες αντσούγιες για μερικούς, κολατσίζεις και μ' αυτά. Αυτό είναι η πίτσα, μη σε ξεγελάνε τα περίπλοκα ονόματα και οι ρωμαϊκές γαστρονομίες.

Τι πίτσα, τι μακαρονάδα...


Στο μυαλό μου κλωθογύριζαν κι οι χυλοπίτες της Παρθένας, της Πόντιας νοικοκυράς. Μεγάλη επιτυχία!

...τι ντάκος! Ούνα φάτσα, ούνα ράτσα, και μεσογειακή διατροφή.
Κι έτσι εμπνεύστηκα τη Χυλοπι-πίτσα.
Απλά πράγματα, έχουμε φάει διάφορες παραλλαγές των δημητριακών με γαλακτοκομικά και λαχανικά παρέα. Σπανακόπιτα με τυρί, αρκεί να σου πω, και νόστιμο φύλλο, τραγανό!


Εκτέλεση


Έβρασα λίγες Χυλοπίτες της Παρθένας. (Θα την ξεμοναχιάσω σύντομα και θα της πάρω τη Συνταγή!)
Άπλωσα μια λεπτή στρώση σ' ένα στρογγυλό ταψί. Η βάση, το ψωμί.

Έκοψα μια τομάτα μεγάλη σε λεπτές ροδέλες, τις άπλωσα πάνω στις χυλοπίτες. Η τομάτα ήταν αρκετά ώριμη για να μαγειρευτεί -- μην κάνετε το λάθος να βάζετε "ψόφια πια" λαχανικά στην κατσαρόλα σας, πεταμένα λεφτά είναι (π.χ. ως προς τη γεύση και την υγεία).

Πασπάλισα μερικά μπαχαρικά και βοτάνια (π.χ. ρίγανη, τσίλι).

Πήρα ένα κομμάτι γλυκιά γραβιέρα που είχα, η τυχερή, και έκοψα τρίγωνα κομμάτια απ' το πλάι. Τα άπλωσα ακτινωτά πάνω απ' την τομάτα (και όχι απ' "τη ντομάτα" όπως λένε μερικοί). Το τυρί απλώνεται και τριμμένο, αν θέλετε.

Άφησα πέντε-δέκα λεπτά σε καυτό φούρνο -- ανάλογα με τη θερμοκρασία, κορίτσια! (*)


Δε χρειάζεται να βάλετε λάδι, π.χ. για να μην κολλήσουν τα ζυμαρικά στο ταψί, γιατί το τυρί θα στάξει τα λιπαρά του λιώνοντας ' βλέποντας πόσα πολλά λίπη έσταξε, θα πάρουμε και μια ιδέα για το πώς "πειράζουν" τη χοληστερίνη τα πολλά κίτρινα τυριά.



Προαιρετικά:

  • μάλλον βαρέθηκα να μαλακώσω λίγο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες και να το απλώσω κάτω απ' το τυρί, μαζί με την τομάτα '
  • αν είχα πιπεριές γλυκές, πράσινες ή κίτρινες ή κόκκινες, θα έκανα απαραιτήτως αυτό που βαρέθηκα να κάνω για το κρεμμύδι ' 
  • ένα κομμάτι καυτερή κόκκινη πιπερίτσα είχε μείνει κάμποσες μέρες στο ψυγείο κι είχε μαυρίσει ' γεια σου, πιπεριά!
  • και λοιπά.
Έφαγα και μετά ξανάφαγα. Έπειτα άδειασα όλο το ταψί. Είχα έμπνευση!
Αργότερα θα κοπανιέμαι με τα όργανα της γυμναστικής.

Καλή όρεξη!

No comments:

Post a Comment